Hogyan készüljünk egy fotózásra?

  1. Készülj fel és pihenj rá

Nagyon elcsépeltnek hangzik, igaz? Pedig nem az, érdemes gondolatban néhány percet szánni a másnapi fotózásra. Ha a fotózás reggelén kezdünk el gondolkodni a ruhán, a sminken, vagy már úgy érkezünk meg, hogy szanaszét vannak a gondolataink, nehezebben oldódunk fel. Egy jó fotós persze innen is át tudja venni az irányítást, de mindenkinek lehetnek rosszabb napjai, így érdemes kipihenten, felkészülve megérkezni.

2. Ismerd meg a fotóst

Na jó, ez lehetett volna az első pont is 🙂 Nyilván nem vakon böktél rá az első fényképészre, hiszen egy fotós kiválasztása nagy felelősség, és a fotózás – jobb esetben – egy több évre szóló emlék. Hogy jó, vagy rossz, az nagyban függ attól, hogyan választunk.

3. Válaszd a megfelelő ruhát és sminket

Talán ez az egyik leggyakoribb kérdés, amivel találkozom. Mit vegyek fel? Milyen sminket használjak? Bizony, a jó fotókhoz nem csak jó fotósra van szükség, hanem olyan modellre is, aki tudja, mennyire számít a megjelenés egy fotózáson. Nagy bajt persze nem csinálhatunk, elég ritka, hogy valaki fürdőruhában jelenik meg egy üzleti fotózáson :). A lényeg, hogy olyan ruhát válasszunk, amiben szépnek, magabiztosnak látjuk magunkat, ez ugyanis az elkészült képeken is látszani fog. A ruhákról még a fotózás előtt egyeztetni szoktunk, éppen azért, hogy valaki ne essen át a ló túlsó oldalára sem, azaz az öltözéke passzoljon hozzá. Ha valaki elképzeli magát egy gyönyörű ruhában, ám a fotózáson mégsem tudja magát adni bennük, akkor nem az lesz a nyerő öltözék. Üzleti fotózáson könnyebb a dolgunk, egy kosztüm vagy öltöny, a hölgyeknek pedig egy szolíd smink mindig beválik. Érdemes számolni azzal, hogy világos, vagy sötét tónusú hátteret választunk, mert a fehér ing hófehér háttérrel nem mindig a legjobb választás. A sötétebb szetteknél érdemes nem teljesen fekete felsőt választani, olyat, aminek érdekes a textúrája, és nem csillogós – így nem vonja el a figyelmet az arcról. A feltűnő mintákat szintén érdemes kerülni. A többi a fotós dolga.

4. Hallgass az ösztöneidre… és a fotósodra 🙂

Ha már ott vagy a kamera előtt, és azon gondolkodnál, mi a feladatod, akkor felejtsd el a gondolkodást. A fotósod mindent elmond, de ha bizonytalannak éreznéd magad, nyugodtan kérdezz. Nincsenek jó és rossz megoldások, pózok, hiszen épp az a feladatunk, hogy a legelőnyösebb formában fotózzunk le. Úgyhogy lazulj el, és hallgass az ösztöneidre.

5. Érezd jól magad!

Ha már a fentieken túl vagy, nincs más dolgod, mint megélni a pillanatot. Ha már nem a szabályokra figyelsz, ha kellően feloldódsz, és ha igazán otthon érzed magad, akkor már csak azt pillanatot kell elkapni, ami visszaadja, ki vagy valójában. Hidd el, látszani fog a képeken, ha jól érzed magad!

Leave a Reply