…avagy szebb-e az élet Photoshoppal?

Miért kell retusálni?

Valójában egy egész blogot is írhatnék a retusálásról, mert kevés olyan nélkülözhetetlen eszköz van egy fotós kelléktárában, mint a Photoshop, és persze kevés megosztóbb is.

Néhány tévhit:

Nem kell retusálni, jól kell exponálni!

Komoly fényképészek, fotóművészek, egykori tanáraim közül is sokaktól hallottam már ezt, és való igaz: egy fotográfus feladata, hogy minden körülmények között el tudja készíteni a jó képet. A probléma csak annyi, hogy a megrendelők nem tökéletes expozícióra adják le a rendelést, hanem egy jó fotóra. Fiatalabb megrendelők talán már nem is látnak a klasszikus értelemben vett jól elkészített fényképet, amit „retusálatlanul“ adnak át. A gond nem velük van. Mindenhol ott van a telefonunk, bárki, brárhol, bármikor képes arra, hogy képet készítsen, amit aztán posztol az instagramra, facebookra. A közösségi oldalak készítői kiváló érzékkel tették elérhetővé a különböző filtereket, a gyerekek is játszi könnyedséggel manipulálhatják fotóikat a nekik tetszővel. Sok fotós szerint ez rosszat tesz a szakmának, én itt sem vagyok ennyire szigorú: kell a lehetőség arra, hogy hobbifotósok is használhassák ezeket az eszközöket, vagy egyszerűen megörökítsünk egy pillanatot bármikor. Ahhoz nem kell nagyon „értő szem“, hogy az ember rájöjjön: sosem tud egy telefonnal a profi fotóssal versengeni. Jól van ez így, különüljön csak el a szakma a hobbitól.

A retusálás rossz, mert nem a valóságot mutatja!

Tévedés. A jó retus nem látszik. Nem, nem elírtam, tényleg így van. Ha valaki órákat tölt el a monitor előtt, hogy pórusról pórusra végigjárva a bőrön, pixelről pixelre javítva a hibákat, végül elkészítsen egy darab fényképet, az pontosan tudja: munkája akkor lesz jó, ha senki nem veszi észre az utómunkát a képen. A retusálás rossz megítélését annak köszönheti, hogy sokan nem fordítanak rá kellő időt, és így jönnek létre a porcelánbőrök, világító szemek, feleslegesen kontrasztos kontúrok. A világ legjobb retusőrjei ezerdolláros órabérért dolgoznak, pontosan azért, mert a legnagyobb világmárkák nem engedhetik meg maguknak a hasonló tévedéseket. Remélem, egyre többen hiszik azt ,hogy a retusálás nem szükséges rossz, hanem élvezhető, komoly munka, ami türelmet, kitartást, és folyamatos tanulást igényel.

Hogyan retusálunk a STUDIO101-ben?

Röviden: aprólékosan és pontosan. Nálunk egy kép retusálása 3-4 munkaórát is igénybe vehet, bizonyos esetekben profi, külsős retusőrökkel dolgozunk. A szükséges színkorrekció után a bőr aprólékos finomításával, bőrhibák eltüntetésévek, szőrszálak, hajszálak retusálásával folytatjuk, majd szükség szerint a ruha „igazításával“. Lehetőség van kisebb módosításokra is az arcél, toka, fülek, szemek, orr és száj méretében, ívében, formájában. Ezt minden esetben az ügyféllel egyeztetve végezzük. Nem az a cél, hogy bárkit megváltoztassunk, hanem az, hogy a legjobb formáját mutathassuk.

Leave a Reply