Avagy miért nem adok át retusálatlan fotókat…

Paradicsomos tészta. Finom étel, csak épp jobban áll neki, ha el van készítve. Ugye, hogy nem örülnél, ha így tennék eléd az étteremben?

A retusálás fogalma és értelmezése sajnos eléggé szerteágazó. Egyik oldalról ott van az a tévhit, hogy egy fotó retusálása „két kattintás“, másfelől ott van az esztétikai elvárás, amit az instás celebek mesevilágából ismerünk. Azaz kettős a mérce: „csinálj belőlem szebbet, hiszen csak két kattintás“.

De hát … ki van fizetve!

A fotózás során nem a nyers képeket áruljuk. A fotográfus idejét, szaktudását vásároljuk meg, a fotózás termékei pedig azok a fényképek, amelyeket ugyanez a fotós ugyanezzel a szaktudásával feldolgoz, és késznek ítél. Visszatérve a konyhai hasonlatra: a szakács levágja a megfelelő részeket a húsról, tökéletes állagúra párolja a zöldségeket, és jól bevált receptúra szerint süti meg az ételt. Mindez a képessége azért van meg, mert jó tanárai voltak, szereti a munkáját, és komoly tapasztalatot halmozott fel az évek alatt.

Amikor megállapodsz egy fotóssal, nem csak a kattintásokért fizetsz, hanem az időért, a művészi látásmódért, a megfelelő világításért, a szaktudásért.

Csak két kattintás.

Nem, nem annyi. Sajnos itthon az önjelölt esküvői fotósok indítottak el egy hullámot, egymásra licitálva a képek mennyiségével. Nem ritka az 5-600 fotó, de láttam már olyat is, aki 3.000 (!) darab képet „ad át“ a megrendelőnek. Vélhetően ők a képek mennyiségével próbálják meggyőzni az érdeklődő párokat arról, hogy milyen sokat is kapnak azért a sok pénzért, amit odaadnak a fotózásért. Csakhogy ez borzasztó nagy hiba.

Egy-egy kreatív portréfotózáson mi is 500-1500 képet készítünk, de ennek jó része a „kukában“ végzi. 10 hasonló képből 1-et választunk ki, a legjobbat. Ehhez szükséges az a szem, és az a tapasztalat, ami miatt a végeredményt végül egyedi művészeti alkotásnak hívhatjuk. A kiválasztott fotókból aztán a megrendelőnk választ a csomagjának megfelelő mennyiségű képet, végül pedig azokat retusáljuk. Ha érdekel, hogyan dolgozunk, többet olvashatsz itt.

Mennyi idő egy fotó retusálása?

Természetesen lehet 1 perc, 1 óra, és 1 nap alatt is retusálni. A végeredmény éppen a ráfordított időt tükrözi majd. A STUDIO101-ben minden fotót eredeti méretben retusálunk, nem véletlenül. A célunk az, hogy egy üzleti portrét akár óriásplakátra is lehessen tenni, vagy egy családi fotót nagyméretű vászonképként a falra akasztani. Ehhez a legaprólékosabb retusálás szükséges. A mi technikánk közelebb áll a divat-reklám „iskola“ elképzeléseihez, azaz a legapróbb részletekig szeretünk mindent tökéletesnek látni. Nézd csak, mennyi időbe tellik egy problémásabb bőr retusálása. Pratik Naik a világ egyik legismertebb profi retusőre, egy-egy képen még ő is órákat dolgozik:

Engem nem kell retusálni.

Tévhit, hogy a retusálás csak abból ágy, hogy valakit “szebbé tegyünk”. A fényképezőgépnek nincsenek érzései, nem tud történetet mesélni, a számítógép nem állítja be magától a legjobb színeket a fotóhoz. Egy fotográfus feladata, hogy az átadott kép minden eszközön jól megjelenjen, és át tudja adni azt a mondanivalót, amiért a kép létrejött. Hiába dolgozunk többszázezer forintos monitoron, ha az ügyfél telefonján, munkahelyi laptopján, vagy a cég honlapján nem úgy mutatnak a képek, ahogyan kellene. A retusálás tehát csak részben szól az apróbb hibák eltávolításáról.

.

Leave a Reply