…avagy mennyi pénzbe kerül a fotózás.

De miért ilyen drága?

Biztosan az? Több tízezer forint egy-két fotóért soknak tűnhet, ám érdemes átgondolni: valóban sok pénz 43 ezer forint akkor, ha azzal egy jó üzletre, állásra, vagy kapcsolatra is szert tehet az ember?

Beszéljünk a pénzről.

20 perc fotózás 5 ezer forintért? 1000 kép retusálva az esküvőről? Jegyesfotózás szabadban 12 ezerért?

Sajnos sok kollégának görcsbe rándul a gyomra, ha ezeket a számokat látja, és számos profi fotóst ismerek, aki éppen a piaci ár alatt dolgozó amatőr fotósok miatt kényszerült felhagyni szakmájának egy részével. Sajnos, mint minden, a fotózás is pénzbe kerül, és bár sokan tudnánk ezt csak szenvedélyből is csinálni, a szenvedélyből nálunk sem lesz étel az asztalon.

Kinek van szüksége ezer képre?

Ezt a posztot sem a Kanári-szigetekről írom. A saját példámból kiindulva, egy-egy fotózásra témától függően 4-6 millió forint értékű felszereléssel utazom. Aki nem ismeri a fotós eszközök árait, annak csak néhány pontban: fotós táska: 100 ezer forint, lámpaállvány 50 ezer ft/db, 1 db objektív 560 ezer forint. Ezt a felszerelést értelemszerűen nem a megrendelőnek kell „megfizetnie“, ám ha valaki 40-50 kilónyi felszereléssel érkezik egy helyszínre, és egy héten 4-5 alkalommal fotózik, bizony a vakuizzók kiégnek, az állványok elkopnak, a fényképezőgép zárszerkezetét cserélni kell. Az eszközökre költött pénz persze nem minden, a fotográfus idejét is meg kell fizetni, a munka pedig nem ér véget a fotózással. Ha valaki komolyan veszi a retusálást, és hajlandó magazin minőségű fotókat készíteni, akkor annak egy-egy képpel 6-8 munkaórányi retussal kell számolnia. A jó minőségű utómunkához folyamatosan kalibrált monitor kell, ha pedig valaki nyomtatáshoz optimalizálja a képeit, akkor egyeztetnie kell az adott nyomdával, ahol az ott lévő gép beállításinak megfelelően kell elvégezni a retust. Sajnos ez itthon szakmai körökben is ritka, az önjelölt fotósok pedig csak legyintenek rá. Egy-egy kép sikere azonban épp az ilyen apróságokon múlhat.

Leave a Reply