… vagy headshot?

Mi az a headshot fotózás?

Az üzleti portréfotózás kifejezés elég egyértelmű, a headshot fotózás magyar fordítására azonban nem érdemes támaszkodnunk a fogalom meghatározásakor. Az egyszavas megközelítés helyett nagyjából úgy lehet leírni, hogy egy olyan üzleti portréfotó, amely vállközéptől fejtetőig, szűk kivágásban mutatja meg a fotózott személyt. A szűkebb kivágás több okból is előnyös. Az arcra kerül a hangsúly, így:

  • könnyebben ébreszt bizalmat a nézőben
  • professzionalizmust sugall
  • alkalmas a személyes brand bemutatására
  • kisebb méretben is jól felismerhető a fotó

A headshot nem igazolványkép. A headshot célja, hogy bizalmat ébresszen a nézőben, és bár professzionális legyen, adjon teret az illető személyiségének is. Minderre egy tized másodperc áll rendelkezésre, ennyi idő alatt alakul ki ugyanis az első benyomás. Ezen az egy tized másodpercen sok minden múlhat, az idő bizony itt is pénz. Aki headshot fotót szeretne magáról, felismerte a személyes brandépítés fontosságát, ami független attól, mivel foglalkozunk.

Miért fontos, hogy profi fotóst válasszunk?

Biztosan jártál már úgy, hogy valaki fotót készített rólad, mégsem tetszett igazán? Talán a világítással, az arckifejezéssel, a ruhával, a hajjal volt gond. Vagy mindennel egyszerre. Egy profi portré/headshot/üzleti portréfotózás célja, hogy minden apró részletében tökéletesen megmutassa, ki is vagy. Ehhez véleményem szerint a fotósnak pedig különleges emberismerőnek kell lennie.

Mennyi idő egy üzleti portréfotózás / headshot fotózás?

Headshot fotót lehet készíteni 3 perc alatt, és 2 óra alatt is. Egy nagyvállalati üzleti portréfotózás alkalmával gyakran olyan sok embert kell fotózni, hogy egy-egy kollégára 2-3 perc juthat csak. Ezzel nincs is baj, ilyenkor azonban nincs lehetőség arra, hogy jobban megismerjük az alanyt, így a jól bevált poénokra és pózokra támaszkodhat az ember. Az ideális eset szerintem az, ha lehetőség szerint több időt szánunk a fotózásra. Nálam minden fotózás egy beszélgetés, ami közben képeket készítek. A tapasztalat az, hogy bár elsőre furcsának tűnhet ez a megközelítés, hamarabb feloldódnak így az emberek, és mindenkinek jobb, ha oldott hangulatban zajlik a fotózás. Hiszek abban, hogy egy profi headshot elkészítése élmény kell hogy legyen a fotósnak és a megrendelőnek egyaránt. Nem hiszek az óranézegetésben, de azt szoktam mondani, hogy a legkülönlegesebb helyzetekben sem tart tovább a fotózás 1 óránál.

De miért ilyen drága?

Biztosan az? Több tízezer forint egy-két fotóért soknak tűnhet, ám érdemes átgondolni: valóban sok pénz az a néhány tízezer forint akkor, ha azzal egy jó üzletre, állásra, vagy kapcsolatra is szert tehetsz? A STUDIO101 árai a középmezőnyben helyezkednek el, mégis minden ügyfél a lehető legmagasabb szintű fotózási élményt kapja cserébe.

Rólam nem lehet jó képet készíteni.

Tévedés! A jó fotóhoz két ember kell, az egyik pedig a kamera mögött áll, és épp az a feladata, hogy a legtöbbet kihozza belőled. A rossz kép sosem az alany hibája. Fotósként kötelességemnek érzem, hogy csakis elégedett ügyfeleket engedjek haza.

Mit kapok a pénzemért?

A headshot alap csomag esetén 2 kiválasztott képet adok át, ezek lehetnek teljes vagy szűk kivágásúak is. Általában mindegyikből szoktam egyet javasolni, hiszen más platformokra más képet érdemes választani. Minden kép professzionális retusálást kap, az általános korrekciókon felül pedig egyedi igények megvalósítására is van lehetőség. Senkinek nem cseréljük le az igét, vagy szedünk le róla 20 kilót, de minden esetben nyitottak vagyunk arra, hogy a jól elkészített képen kisebb módosításokat hajtsunk végre.

Hová tűnt a fejem teteje?

Ezzel bizony a konzervatívabb fotósokat ki lehet kergetni a világból, de a szűk kivágás ellenzői biztosan nem használtak még profi headshot fotót linkedin-profiljukhoz, vagy facebook profilképükhöz. A close-up, azaz közeli képek lényege, hogy  a legkisebb méretben is a legtöbbet mutassa az emberből, és a modern headshot fotóknál teljesen elfogadott a szűk kivágás.

Hogyan dolgozunk a STUDIO101-ben?

-Nem perceket szánunk az ügyfeleinkre

-Akár házhoz visszük a fotóstúdiót

-Minőségi, high-end retusált képeket adunk át

-Minden felületre külön-külön optimalizáljuk az elkészült fotókat

-A kiválasztott képet/képeket eredeti méretben is átküldjük

Headshot fotót szeretnél? Szívesen segítünk! Vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Mennyibe kerül a headshot fotózás? Árainkról itt olvashatsz.

Leave a Reply